TYPY VÝPUSTÍ DŘEZŮ

V případě, že se rozhodnete pořídit do své budoucí vysněné kuchyně či kuchyně stávající nový dřez, mimo pořízení a výběr samotného kuchyňského dřezu, je žádoucí pamatovat také na detail (avšak pro dřez nezbytný) v podobě výpusti.

Byť mnoho lidí vnímá výpusť jako nedílnou součást dřezu, která je neměnná – opak je pravdou. V současné době v zásadě existují dva typy výpustí dřezů, přičemž každý poskytuje svým uživatelům trochu jiné možnosti realizace a působení v prostoru kuchyně. Porovnání vlastností a předností jednotlivých typů dostupných výpustí vám pomůže si zvolit variantu, která vám a vašim potřebám bude co nejvíce vyhovovat.

a) Typ 1 ½

Typ výpusti s označením 1 ½ (někdy též označován jako typ 6/4) je výpusť o velikosti 60 milimetrů. Jedná se klasické standardní provedení kuchyňského dřezu, který má klasický odtok do sifonu. Toto provedení se v minulosti používalo u veškerých dřezů, takže kdykoliv bylo potřeba vodu (např. při ručním mytí nádobí) udržet v dřezu, bylo možné použít špunt, který odtoku zamezil. Po následném uvolnění špuntu, voda odtekla přímo do sifonu, ovšem včetně veškerých nečistot.

b) 3 ½

Typ výpusti 3 ½ naleznete u dřezů, které mají sítkový odpad. Jedná se o modernější prvek v rámci obsluhy a designu, kdy je součástí dřezu výpusť o velikosti 92 mm.

Tuto variantu výpusti zpravidla naleznete u podstatně modernějších a novějších dřezů, které jdou s dobou nejen na úrovni designu, ale také co se zpracování a kvality týče. Jedná se o moderní trend, který má v sobě zabudovaný sítkový odpad, jehož součástí je praktické sítko, které eliminuje, aby se velké kusy jídla a jiných nečistot dostaly do sifonu. Díky tomuto systému se výrazně snižuje riziko ucpávání odtoků.

Výhodou a příjemnou vychytávkou dřezu s výpustí 3 ½ je také to, že již více nepotřebujete mít neustále po ruce špunt. Funkci špuntu elegantně a stylově zastává systém, který vám umožňuje pouze zastlačit na sítko a výpusť se zavře.